US бизнесът осъзнава климатичните промени

Сериозни студове върлуват из Северна Америка, а местният бизнес все по-болезнено и ясно осъзнава значимостта на климатичните промени. След банкрута на голямата калифорнийска компания PG&E Corp. в резултат на над 30 млрд. долара разходи заради пожарите, предизвикани от продължителното засушаване в щата, огромен брй компании започнаха да мислят как глобалното затопляне може да ги унищожи – и да обсъждат как да реагират на последиците от изменението на климата.

Тенденцията набира скорост. Все повече омпании сочат изменението на климата като фактор в своите риск-анализи и стратегическите си решения, според анализ на Ройтерс.

Сред компаниите, които се съсредоточават върху изменението на климата, са не само такива от областта на енергетиката, но и фирми като например оператори на казина и производители на инструменти. Всички те са по един или друг начин усещат ефектите на по-екстремните климатични модели.

Ефектите от климатичните промени се проявяват по различен начин за различните бизнеси. При всички случаи обаче тези негативни въздействия стават все по-лесно измерими. За някои това означава спад продажбите на зимно облекло поради затоплянет. За други това означав разбиване на веригата на доставките поради влиянието на урагани или други бедствия, казват мениджърите и анализаторите на фондове.

„Примерът на PG&E ще насърчи други компании да помислят за изменението на климата,“ каза Джули Горте, старши вицепрезидент на Pax World Funds, която има 4,8 милиарда долара управлявани активи. „Науката става все по-добра и за компаниите става все по-трудно и по-трудно да твърдят, че това е Божие действие и никой не би могъл да го предвиди.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*