Увеличиха напрежението на отворената верига на перовскитна клетка до 1,26 волта

Учени от германския Институт за енергийни и климатични изследвания IEK-5 са увеличили напрежението на отворената верига на перовскитни слънчеви клетки до рекордните 1,26 V.

Изследователите твърдят, че стойността е „ключът“ към подобряването на ефективността на клетките, тъй като показва колко електрически носители са налице в клетката, когато светлината пада върху нея, и следователно е пряко пропорционална на постижимата производителност. Освен това напрежението е интересно, защото показва колко енергия се губи в клетката чрез процеса на рекомбинация – процес, който се получава, когато носителите на заряд в слънчевите клетки се връщат от възбудено към нормално състояние. Колко дълго мобилните носители на заряда остават във възбудено състояние зависи, наред с други неща, от използваните материали и интерфейси, които могат да бъдат разработени чрез използване на различни производствени техники.

Предишното максимално напрежение на отворената верига на перовскитните слънчеви клетки бе, според екипа, 1,21 V. Теоретичният максимум пък е около 1,32 V.

Според изследователския екип, фотоволтаиците и оптоелектрониката, които могат да се отпечатват, имат потенциал да послужат за направата на фотоволтаични устройства, които са сходни по ефективност с направените от „конвенционалните“ полупроводникови материали. Въпреки това комерсиалното производство все още е далеч от реалността, тъй като сегашното поколение перовскитни слънчеви клетки имат значителни проблеми с дългосрочната си стабилност.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*