Отчаяни монголци изпращат децата на село, за да избегнат градския смог

Монголия удължи зимната ваканция за учениците в Улан Батор, най-студената столица, и много семейства побързаха да изпратят децата си „на село“ при роднини в огромните, сред ветровитите поля, за да избегнат задушливия градски смог и поражданите от него респираторни заболявания.

Очаква се температурата да спадне до минус 32 градуса Целзий днес в Улан Батор. Жителите на града изгарят въглища и боклуци, за да се опитат да поддържат топлината в домовете си. Концентрациите на смогови частици, известни като PM2.5, рутинно надвишават 500 мг на кубичен метър – 50 пъти повече от това, което СЗО счита като пределно допустимо.

Монголия инвестира немалко публични средства и чуждестранна помощ за справянето със замърсяването на въздуха, но подобренията стават бавно. Жителите казват, че бездействието е съчетано с корупционен скандал, който парализира парламента.

По селата децата дишат спокойно, след като са си тръгнали от столицата. Възрастните хора казват, че децата идват болни от града, но оздравяват, когато са на чист въздух. Ваканцията им обаче, която продължи близо два месеца, ще приключи идният понеделник.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*