Свързаните къщи имат най-добра енергийна ефективност

Хората все повече се стараят да си осигурят по-висока енергийна ефективност в домовете, доколкото това е възможно. Наскоро британски учени са установили, че най-добри показатели в това отношение постигат свързаните къщи.

Свързаните къщи, наречени още терасирани, къщи в редица или „градски“ къщи, са западноевропейско архитектурно явление от 17 век, при което къщите се строят така, че са подредени в редици (около улица) и са долепени една до друга, т.е. Споделят общи стени. Редиците къщи се разполагат огледално около улицата. Първата и последната от редицата обичайно се наричат крайна тераса“ и са малко по-големи от останалите.

Изследователите от поделението за анализ на сградната среда при университета Шефийлд и енергийната компания E.ON са проучили няколко популярни типа имоти според тяхната енергийна ефективност, давайки им оценки от A* до G. Улиците със свързаните къщи са дали индикации за най-добри нива на енергийна ефективност и са получили оценката A*.

Според учените това е въпрос на даденост и „някои имоти по природа имат по-голяма енергийна ефективност от други“.

Миналият месец популярното издание Guardian публикува новината, че учените от университета Салфорд са в процес на изграждане на тухлена „терасирана“ сграда вътре в университетската лаборатория, в запечатана тестова камера, за да изучават енергийната ефективност при този вид постройки.

1 коментар

  1. В Габрово има една улица „Николаевска“ с къщи от предградски тип(паянтови,покрити с плочи), които са с една обща фасада. Датировката им е от 19 век и могат се се видят и днес. Същата обща фасада е и на главната улица. Освен това в едно изследване на възрожденската архитектура е записано и почти докоснатите покриви. Къщите от 20-30 те години на 20 век имат кирпичена замазка върху основа от тънки летви и чоп. Всичко това е много добра топлинна изолация.Станфорд са закъснели с векове. Скоро ставаше въпрос и за къщите със стени от слама в България, които са били характерни за 17 век. Ние не сме върха на доброто знание, защото знанията на хората от 16 и 17 векове за нас са оцеляване на предела.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*