Бамбуков стадион изниква на мястото на сметище край Лагос

Визионерски проект за устойчиво построен стадион от бамбук, на мястото на някогашно депо за отпадъци, е на път да стартира в Лагос, Нигерия – един от най-бързо развиващите се градове в света. Очаква се той да помогне за преосмисляне на отношението на хората към отпадъците и да предоставя нови зелени площи за града – на мястото на бившето сметище Олусосун.

Предложението, озаглавено „Бамбуков стадион“, е победител в конкурса „Отпадъци: многоцелеви стадион“, открит архитектурен конкурс за идеи, стартиран от архитектурно-изследователската инициатива „arch out loud”. Устойчивият проект предлага превръщането на изоставените сметищни зони в бамбукова гора, която ще осигури суровина за изграждане на бъдещ стадион, а на този стадион ще се провеждат разнообразни събития на местната общност.

Доскоро Лагос изпращаше отпадъците си на сметището Олусосун, открито през 1992 година, обяснява „arch out loud“. Поради бързото разрастване на града обаче в последно време започнаха да се появяват жилищни зони все по-близо до депото. Накрая те стигнаха почти до ръба на сметището. Затова то беше затворено по-рано тази година, а предназначението на терена бе променено – той трябва да се реконструира и да стане обществен парк. Конкурсът „WASTE” на „arch out loud“ потърси именно идеи за реконструкция на региона, в.т.ч. и как типологията на стадиона може да служи на общността.

Идеята за „Бамбуков стадион“ е на Юлия Доробаню и Лукас Монеро от ENSA Paris Belleville. Проектът спечели конкурса, предлагайки превръщането на депото в пространство за срещи на общността, снабдено с многофункционални и адаптивни модулни структури, които могат да обслужват жилища и обществени съоръжения като пазар, училище, кино, спортни игрища, магазини, ресторанти и работилници. Така стадионът не само ще служи като платформа за местни и международни футболни мачове, но ще може да се използва и целогодишно от общността за други цели.

Най-интересното в концепцията е, че първо на мястото на сметището трябва да се появи бамбукова гора. От нея всъщност ще се добиват суровините за построяването на стадиона и другите съоръжения. Бамбукът, отглеждан в гората, ще бъде доминиращ строителен материал, според авторите на идеята. От него ще се правят „стандартизирани арки“, които ще носят платформите и покривните конструкции на всички съоръжения. Ще се строи на място, без нужда от дълго транспортиране на материалите, така че самият строителен процес ще е щадящ за природата. В същото време бамбукът обещава гъвкавост и много възможности за промяна на формите, добавяне или надграждане.

Изображения: Юлия Доробаню и Лукас Монеро за „arch out loud“

2 коментара

  1. Столицата на Нигерия е Абуджа. Някой не е внимавал в часовете по география!

  2. Още от първото изречение си личи , че сте направили copy – paste от някой външен сайт без поне да сте направили труда да го прочетете. От 1991 г. Столицата на Нигерия е Абуджа , преди това беше Лагос.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*