Търсенето на соларна енергия в ЕС ще достигне 30 GW през 2022 г.

Пазарът на соларна енергия в ЕС е нараснал с около 60% или 10 GW през миналата година. Общото търсене на слънчева енергия във всички фотоволтаични пазари на ЕС ще продължи да нараства поради по-ниските цени на модулите и може да достигне годишен обем от 30 GW в рамките на следващите четири години. Това прогнозира нов доклад на немските анализатори Agora Energiewende и английските им колеги Sandbag. Междувременно соларната енергия е достигнала дял от 4% в електроенергийния микс на ЕС.

Въпреки положителните новини, авторите на доклада отбелязват, че „ЕС представлява по-малко от десет процента от световния пазар на слънчева енергия, който миналата година възлиза на 109 гигавата.“

Според анализа, текущата траектория на растежа на слънчевата енергия ще продължи и през следващите години. Все по-ниските цени на модулите ще стимулират търсенето.

В Италия и в Гърция соларното електричество представлява най-висок дял в енергийния микс на съответната страна – респективно около 9% и 7%. Същевременно Ирландия, Финландия, Полша, Швеция, Хърватия и Унгария имат най-ниските нива на развитие на слънчевата енергия, всяка с дял от 1%.

„ЕС до голяма степен пропусна възможността да се възползва от много благоприятните цени на соларните модули, което означава, че слънчевата енергия от новите централи сега често се оказва по-евтина от електричеството от конвенционалните електроцентрали“, казва анализаторът на Agora Energiewende Матиас Бук.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*