ЕС предлага план за забрана на микропластмасите

Микропластмасите могат да изглеждат миниатюрнички, но са огромен проблем за околната среда. Тези дребни частици пластмаса тровят почвата, попадат в стомасите на морските животни, влизат даже и в кръвообрщението им, създават редица здравни проблеми за хората по целия свят. Сега Европейският съюз може би ще въведе забрана за микропастмасата, с което евентуално ще даде своя принос за решаването на този нарастващ проблем.

Тази седмица Европейската агенция по химикалите (ECHA) представи нов проект на закон, който има за цел да забрани над 90 процента от микропластмасите в Европа. Ако страните в Европейския съюз се съгласят на този ход, забраната може значително да намали количеството на микропластмасите в световен мащаб.

„Микропластмасите са все по-голям проблем за редица човешки права. Предложените мерки са необходими, за да се гарантира, че сегашните и бъдещите поколения ще могат да се насладят на това, което е тяхното човешко право: чиста, здравословна и устойчива околна среда”, сподели Баскут Тунджак от ООН.

Според изданието „The Guardian”, близо 400 000 тона от тези малки пластмасови частици се озовават в откритата природа в Европа. Тези микропластмаси идват от различни източници, включително торове, перилни препарати, бои и козметика. Предложената забрана ще елиминира по-голямата част от микропластмасите, които са характерни в тези продукти – и които в много от случаите изобщо не са необходими.

Ако бъде приет, законът ще влезе в сила през 2020 г. По това време компаниите ще трябва да са направили драстични промени в производството на стоките си. Това включва премахване на микропластмасите от различните продукти, което на свой ред ще изисква промяна в дизайна.

Забрана е сходна по своя характер с подобна регулация, която бе приета миналата година във Великобритания. Страната забрани използването на микроперли в някои продукти за лична хигиена като ду-гелове и пасти за зъби. Новият закон обаче е много по-широкообхватен и в крайна сметка ще премахне по-голямата част от микропластмасите от производството.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*