НАСА намери гигантска кухина под антарктически ледник

НАСА съобщи за тревожно откритие под антарктическия лед. Екип, воден от космическата агенция, е намерил огромна кухина – висока около 300 метра – под ледник в Антарктика. Тя непрекъснато се разраства по размер.

Експертите предричаха, че ще има голяма кухина някъде под ледника Туейт, който се намира в Западна Антарктика. Те обаче не очакваха тя да е толкова голяма, бидейки между ледената покривка и скалната основа.

Учените от НАСА са открили обширната камера, използвайки комбинация от радарни и сателитни техники.

Кухината се е формирала през последните три години, тъй като по-високите глобални температури постепенно разтопяват леда. Дупката е достатъчно голяма, за да може да побере 14 милиарда тона лед.

“[Размерът на] кухината под ледника играе важна роля за топенето,” обясни Пиетро Милило, който работи за Jet Propulsion Laboratory (JPL). “Тъй като повече топлина и вода попадат отдолу под ледника, той се топи по-бързо.”

НАСА смята, че кухината илюстрира необходимостта от повече проучвания в Антарктика в близко бъдеще, особено на фона на растващите глобални температури. Проследявайки колко бързо се топят тези ледници, хората могат да добият по-добра представа за покачването на морското равнище и изменението на климата в целия свят. Космическата агенция се надява, че допълнителните проучвания ще помогнат по-добре да се предскаже колко ще се покачат океаните – нещо, което има пряко въздействие върху крайбрежните градове.

На снимката: глетчерът Туейт. Снимка: НАСА

3 коментара

  1. На вниманието на „Лудория“: там се крие прабаба ти с метлата!? Ако излезе, първи ще я яхнете.

  2. Проблем е, защото нацистите може да се крият там. И като излязат…

  3. Що да е проблем, при нас се затопля и скоро ще сеем банани, в щатите се застудява и скоро ще почнат да слизат в Мексико и южна хамерика. Всяко нещо с времето си, майката Природа ще раздаде на всекиму според заслугите!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*