Франция забрани и 5-те пестицида, свързани със смъртта на пчелите

Решително и непоколебимо Франция забрани всичките пет от най-популярните пестициди, сочени за причина за загиването на пчелите по света. Феноменът, наблюдаван масово в последните години, се състои в това, че рекорден брой пчели измират “без видима причина”, нно се оказа, че виновни за това са препаратите за растителна защита.

ЕС наскоро забрани три от пестицидите: клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам. Франция обаче направи стъпка отвъд това, като забрани и препаратите тиаклоприд и ацетамиприд за всички земеделски дейности, включително за оранжерии.

Неоникотиноидите (с подобна структура на никотина) са въведени през 90-те години и работят, като атакуват централната нервна система на насекомите. Насочен към вредителите, препаратът всъщност бива поет и от пелите.

Изследователите съобщават, че неоникотиноидите са отговорни за по-ниския брой сперматозоиди при пчелите, намалявайки нивата на възпроизводство. Други доклади показват как химикалите влияят върху паметта и уменията на медоносните насекоми за придвижване, пореди което те излитет от кошера, но не могат да се върнат в него. Последните проучвания сочат, че пчелите могат да се пристрастят към токсичните химикали.

Научните свидетелства за връзката между пестицидите и намаляването на пчелите предизвикват нарастваща загриженост относно бъдещето на хората заради потенциалните вреди върху производството на храни. Растенията, цветята и дърветата няма да дават плодове и няма да растат, акого няма опрашването- нещо, с което пчелите са безценни за цялата екосистема на планетата. Някои земеделски производители вече съобщават, че почти пълната загуба на пчелните им семейства е оказал “сериозен ефект” върху работата на фермите.

В същото време, докато природозащитниците и пчеларите приветстваха решението на Франция, много фермери се оплакват, че не знаят как ще продължат да произвеждат стоката си без химикалите, които досега са използвали за защита от вредители. Тези земеделски производители смятат, че няма достатъчно доказателства в подкрепа на твърдението, че пестицидите унищожават пчелите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*