Офшорните вятърни системи с 18% ръст в Европа

Ветроенергийният капацитет в Европа се е увеличил с 18% през 2018 г, според проучване на WindEurope. Търговската организация каза, че 15 нови офшорни вятърни централи са започнали работа миналата година. Те са добавили нови 2.6 GW капацитет.

Обединеното кралство и Германия са „дом“ на 85% от новодобавения капацитет, съответно 1.3GW и 969MW.

Вече има 105 офшорни вятърни централи, работещи в 11 страни – с общ капацитет от 18.5GW, според WindEurope. Следователно офшорният вятър представлява около 10% от общия инсталиран ветроенергиен капацитет в Европа, според организацията.

Средният размер на новите турбини, инсталирани през миналата година, е нараснал с 15% спрямо 2017 г. до 6.8MW. Най-големите офшорни турбини в света – 8.8 MW – работят в парка „Walney 3” на Orsted.

Други шест офшорни вятърни централи са в процес на изграждане в Европа, добави WindEurope. Това включва и първия в света проект с капацитет над 1GW – “Hornsea 1” край източния бряг на Англия.

12 други проекта са достигнали етап на окончателни инвестиционни решения през 2018 г. Това обещава други 4,2GW нов капацитет и 10.3 млрд. евро инвестиции.

“Офшорният вятър вече представлява 2% от всичката електроенергия, консумирана в Европа,” заяви главният изпълнителен директор на WindEurope Жил Диксън. „Превид опашката от проекти в процес на изграждане и разработване, този брой ще нарасне значително.”

Тъй като технологията продължава да се развива и турбините стават все по-големи, цената спада. „Сега вече не е по-скъпо да се гради офшорна вятърна централа в сравнение с това да се гради електроцентрала на въглища или газ. И е много по-евтино от новата ядрена енергия”, добави Диксън.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*