Русия ускорява ратифицирането на Парижкото споразумение?

През последните дни Русия предприе серия стъпки, които биха могли да доведат до ратификация на Парижкото споразумение в страната.

В края на миналата година водещият съветник по климата на Русия Руслан Еделгериев публикува изявление, в което се говори за подготовката на ключов доклад за плюсовете и минусите на ратификацията. През януари бизнес-дневникът “Комерсант” съобщи, че Еделгериев е помолил работна група от правителствени експерти да подготви доклада до края на февруари с цел документът да се окаже на бюрото на Владимир Путин до март. След това правителството ще може да подготви проектозакон, който да бъде даден на двете парламентарни камари в страната – Думата и Съвета на федерацията.

Този ход съвпадна с решението на една ключова бизнес група в Русия да призове за по-скорошно ратифициране на споразумението. Руският съюз на индустриалците и предприемачите (РСИП) до неотдавна съветваше властта да не бърза с ратификацията. В писмо до министерството на околната среда от 17 януари ръководителят на обединението Александър Шохин обаче пише, че “руските производители са заинтересовани от ратифицирането”. Причината е, че „липсата на национални задължения и държавното регулиране на дейностите за борба с изменението на климата може да послужи като претекст за налагане на икономически ограничения за руските компании“.

Ходът на Еделгериев и на индустриалците навярно ще даде тласък на процеса на ратификация, смята Алексей Кокорин от WWF Русия. Той обачепредупреди, че ратификацията ще трябва да се пребори с евентуалната съпротива на депутатите. Те „ще се противопоставят, доколкото е възможно, като използват случая, за да се покажат като руски патриоти”, смята Кокорин. „Популистите на “Единна Русия” (партията на Путин) със сигурност ще забавят процеса, за да се докажат”, каза той.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*