Проучване: климатичните промени са топ световна заплаха

Климатичните промени се възприемат като най-голямата световна заплаха, следвани от опасения, свързани с тероризма и киберсигурността, сочат резултатите от глобално изследване, цитирано от БТА, позовавайки се на ДПА и Ройтерс. В 13 от 26-те страни, включени в проучването на изследователския център “Пю”, участниците посочват климатичните промени като най-голямата заплаха.

Осем страни определят тероризма на джихадистката групировка “Ислямска държава” като най-голямата заплаха. Според четири, включително Япония и Южна Корея, топ заплаха са кибератаките, извършвани от други държави.

Междуправителственият панел по изменението на климата миналата година издаде доклад, който говори за големи проблеми заради въздействията на климатичните промени – както в близко, така и в по-дaлечно бъдеще. Нарастващите брой и интензивност на природните бедствия са само най-видимата част от всички въздействия. Наред с това ефект от изменението на климата е опустиняването на земите в много части от света. Невъзможността на местните хора да изкарват прехраната си води до процеси на миграция, които от своя трана пораждат социално напрежение. Продоволствената сигурност също е заплашена.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*