“За Земята”: липсата на информация ни обрича да тънем в мръсен въздух

Липсата на информация за всички аспекти на атмосферното замърсяване е дълбоката причина, заради която справянето с мръсния въздух е твърде трудно. Това твърдят еколозите от сдружението „За Земята“. Според тях, в момента изглежда, че решенията на кризата с въздуха са невъзможни — обществото трябва да се откаже от печките, от колите или и от двете, а това е социално неприемливо. “Всъщност много градове са минали по нашия път, но добре въоръжени с нужната информация”, казват от сдружението. Какво може да се направи в случая – това ще е тема на дискусия на 13 февруари от 18:30 в betahaus София, озаглавена “Какво не знаем за мръсния въздух”.

“По темата се шуми периодично и изглежда, че решенията са ясни, но това е опасна заблуда. Всекидневно се сблъскваме със стара, неорганизирана, непълна информация. Експертите и организациите, работещи в областта, са единодушни: докато няма достатъчно данни, свързани със замърсяването, резултатите ще закъснеят. Резултатът влияе на всички — гражданите и гостите на София и околностите се обричат на живот в опасна за здравето среда”.

В момента на територията на големите градове у нас има по няколко измервателни станции за отчитане на състава на въздуха. Най-многобройни са те в столицата – пет. Това е единственият източник на конкретна информация за мръсния въздух в градската среда. За София е изготвена и карта на географското разпределение на домакинствата, които се отопляват с печки на твърдо гориво. Липсват данни за индустриалните източници на замърсяване, самото покритие с мониторингови станции е недостатъчно, а данните от станциите се разглеждат само на дневна и месечна база. Това прави невъзможно вземането на адекватни и ефективни решения за намаляване на замърсяването.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*