Светъл, устойчив офис в Холандия произвежда сам всичкото си електричество

Този красив, светъл офис в Холандия е на фирмата „Голямото зелено яйце” и всъщност е нейният европейски офис, предназначен да насърчава вдъхновяваща работна среда. Вдъхновяващи са и устойчивите характеристики на сградата, които я правят 100% самодостатъчна благодарение на вградените соларни панели. Допълват я система за събиране на сива вода, естествени строителни материали и голям зелен покрив.

Архитектите от Paul de Vroom + Sputnik са работили в тясно сътрудничество с екипа на „Голямото зелено яйце“, за да създадат офис среда, която е жизнена и здравословна. Обемът на сградата е доста скромен: квадрат, двуетажен обем, облечен в тухла. Въпреки това комбинацията от естествените строителни материали – като камък и дърво – предлага силна връзка с околната среда. Масивните остъклени фасади изпълват интериора с естествена светлина.

Офис-пространството генерира само собственото си електричество, както и необходимата енергия за отопление и климатизация – благодарение на соларна система на покрива. Освен това по цялата си дължина сградата е покрита със зелен покрив. Инсталирана е и система за събиране и съхранение на дъждовната вода, която се използва за напояване на градината.

В основата на дизайна е откритият вътрешен двор. Това пространство е проектирано да предложи на служителите открита зона за срещи или просто за почивка на свеж въздух под масивното дърво, което стоои в средата на пространството. Вътрешният двор е проектиран и за забавление и е идеалното място за барбекю.

Във вътрешността всяка стая е съобразена с конкретната употреба, но с гъвкави функции. Има достатъчно място за официални конференции, както по-малки офиси за работа в екип или частни телефонни разговори.

Естествените подови настилки са навссякъде в интериора. Те осигувяват непрекъснатост на пространството.

По-малките стаи разполагат и с динамични стенни мебели по поръчка, които осигуряват оптимална гъвкавост в зависимост от желаната употреба. Явградени в стените са разтегателни бюра и пейки, които могат да бъдат удължени в зависимост от броя на необходимите места за сядане.

Снимки: Осип ван Дуивенбод за Team Paul de Vroom + Sputnik

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*