Средновековен склад се превръща в оживен творчески офис

Един „уморен“ склад в Аботсфорд в Австралие е заживял нов живот, след като е превърнат в модерен и изпълнен със светлина офис. Проектът за адаптивна повторна употреба препраща внимателно към производствената история на сградата, запазвайки съществуващите архитектурни елементи и прилагайки палитра от материали, която е вдъхновена от индустрията. Възстановената структура на сградата сега служи за модерно и гъвкаво работно място, което дава приоритет на здравето и комфорта чрез достъп до изобилна естествена светлина, фитнес зала и много зеленина.

Някога използван от британската галантерийна компания Faire Brothers & Co за производство на части за облекла през 40-те години на миналия век, складът е сменял собствеността си няколко пъти през десетилетията, но винаги е оставал подчинен на текстилната промишленост. Сега архитектите от Studio 103 са се възползвали от възможността да преустроят стария склад като част от все по-модерната тенденция за адаптивна повторна употреба в Аботсфорд. Фирмата е обединила усилията си с партньори от строителния сектор – McCormack Property Services – които са удобно настанени в съседната сграда.

„Ние се стремим да създадем уникално, функционално пространство, което запазва чара на индустриалното си минало, използвайки съществуващите архитектурни възможности,“ казват от 103 и McCormack Property Services.

Възроденият склад е разделен на редица зони, благоприятстващи сътрудничеството между двете компании. Индустриалното влияние може да се види в запазената архитектура – оригиналните стени от червена тухла, големите прозорци с черна рамка и полираните бетонови настилки – заедно с новите лъскави допълнения. Дизайнерите са добавили прозорци от пода до тавана, които наводняват интериора с естествена светлина, докато дървените ферми и зеленината придават усещане за топлина.

 

Снимки: Джак Ловел за Studio 103

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*