Глобалното затопляне ще стопи над 1/3 от хималайската ледена шапка до 2100 г.

Хималайската планинска верига в Азия ще претърпи съществени промени. Според нови изследвания, глобалното затопляне ще стопи поне една трета, а може би дори две-две трети от ледниците в региона до 2100 г. Това значително ще засегне 2-те милиарда души, които живеят в планинския район.

Смущаващото предупреждение ще се осъществи, ако глобалните въглеродни емисии продължат да нарастват с настоящите си темпове. Още по-тревожно е, че една трета от ледниците в Хималаите и района на Хиндукуш ще продължат да изчезват, дори ако всички страни по света предприемат решителни стъпки и драстично намалят емисиите.

Според The Guardian, застрашените ледници са източник на живот за милиони хора в региона. Те осигуряват вода за около 1,65 милиарда души, които живеят в Китай, Пакистан и Индия. Ако тези ледници започнат да се топят ускорено, както се очаква, общностите попоречието на река Инд и водните пътища в Централна Азия ще бъдат жертви на чести и тежки наводнения.

“Това е климатичната криза, за която не сте чували“, обяснява Филипс Уестър, който работи за Международния център за интегрирано планинско развитие. “В най-добрия възможен случай, ако сме наистина амбициозни [в борбата с изменението на климата], дори тогава ще загубим една трета от ледниците и ще бъдем в беда.”

Новият доклад прогнозира, че по-голямата част от наводненията ще настъпят между 2050 и 2060 г. След този период реките в региона ще се понижат трайно. Това на свой ред ще окаже сериозно въздействие върху ВЕЦ-овете в района, които използват водата за производство на електроенергия за милиони жители.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*