Испания планира да затвори всичките си АЕЦ до 2035 г.

Испания ще се стреми да затвори всичките си седем ядрени централи между 2025 и 2035 г. като част от плановете да направи така, че да генерира цялата електроенергия за страната от възобновяеми източници, до 2050 година.

Министърът на енергетиката Тереза Рибера обяви този ход във вторник, точно когато социалистическото правителство се подготвя да свика предсрочни национални избори в очакване на загуба на бюджетния вот.

Преразглеждането на енергийната система на Испания, която генерира 40% от електроенергията си от възобновяеми източници през 2018 г., ще изисква инвестиции в размер на 235 млрд. евро между 2021 и 2030 г., заяви миналия месец премиерът Педро Санчес.

Рибера каза, че правителството ще представи на парламента на 22 февруари проект на план за борба с изменението на климата, който трябваше да бъде изпратен на Европейския съюз за одобрение до края на миналата година.

Съгласно законопроекта, изготвен миналата година, правителството ще има за цел да забрани продажбите на бензинови, дизелови и хибридни автомобили от 2040 г. и да насърчи инсталирането на най-малко 3000 мегавата годишно нови възобновяеми мощности като вятърни централи и слънчеви инсталации.

Премахването на ядрената енергия, която формира над 20% от енергийния микс в континенталната част на Испания, беше залог на кампанията за управляващите социалисти, които поеха управлението миналото лято.

Испанските атомни електроцентрали, които започнаха да работят между 1983 и 1988 г., са собственост на Iberdrola.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*