ЕС прекратява добавянето на палмово масло в горивата

Европейската комисия заключи, че добиването на палмово масло води до обезлесяване, и използването на таз суровина в горивата трябва да бъде прекратено. Природозащитниците обаче критикуваха това решение заради големия брой допустими изключения.

Комисията публикува предложените от нея критерии за определяне на това кои култури нанасят вреда на околната среда в резултат на закоа, приет от Европейския съюз миналата година, който предвижда прекратяване на използването на хранителни култури за добавяне на съставки в биогоривата, увреждащи околната среда.

Съгласно новото законодателство на ЕС, използването на повече вредни биогорива ще бъде ограничено до нивата от 2019 г., запазвайки текущите нива до 2023 г. , а след това прилагането им трябва да бъде намалено до нула до 2030 г.

Законът предизвика гневно вълнение в страните, произвеждащи палмово масло. Индонезия заплаши да оспори решението в Световната търговска организация, пък обхяви, че обмисля да ограничи вноса на френски продукти заради френските планове за премахване на палмовото масло от биогоривата през 2020 г.

Предложението на Комисията, което следва да стане закон след четири седмици на бществено обсъждане, е мотивирано с факта, че 45% от “допълнителните” земи, използвани за производството на палмово масло от 2008 г. насам, преди това са били гори. За сравнение, този процент е само 8% при соеви култури за добив на масло и 1% при слънчогледа и рапицата.

Предложението обаче предвижда производителите, които могат да докажат увеличени добиви, да могат да бъдат освободени от забраната. Това означава техните култури да покриват търсенето на биогорива и на храни и фуражи, без да се налага разширяването на насажденията върху неземеделски земи като например гори.

Именно този сорт изключение предизвикаха недоволството на природозащитниците. Бас Ейкхаут, депутат от Зелените в ЕС, заяви, че тези изключения са „прекомерни” и ще позволят на големите производители да се отъват от ограниченията. Кампанията „Транспорт и околна среда“ заяви, че това са „вратички” които ще позволят Европа може да продължи да използва същото количество палмово масло в дизеловото гориво, каквото използва и днес.

2 коментара

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*