Shell инвестира в плаващи вятърни турбини за 18 млн. евро

Енергийните компании Shell и Innogy се обединиха със Stiesdal Offshore Technologies (SOT), за да инвестират в демонстрационен проект за плаващи вятърни турбини на стойност 18 млн. евро. С това компаниите се надяват да намалят разходите за инсталиране на плаващи вятърни турбини.

Триото даде ход на проекта за плаващи вятърноенергийни системи “TetraSpar”, който ще се реализира край норвежкото крайбрежие.

Планът е да се създаде фундамент за турбини с модулна структура, която да бъде изградена от тръбна стомана. Компаниите заявиха, че констукциите могат да бъдат сглобявани на земята, а след това изтеглени и фиксирани в морето. Това следва да осигури значителни икономии в сравнение с настоящите проекти за плаващи турбини.

Очаква се тестовият период да започне през 2020 г.

Плаващите турбини се разглеждат като една от най-перспективните области на развитие в цялата ВЕИ индустрия. Изследванията сочат, че този вид турбини не само не вредят на околната среда, но може би дори подпомагат морските екосистеми. Същевременно инвеститорите се възползват от все по-големите по размер турбини и икономиите от мащаба. Стойността на изграждането на този вид съоръжения пък постоянно намалява.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*