Шведското корабоплаване загърбва изкопаемите горива до 2045 г.

Шведското корабоплаване се готви да прекрати използването на изкопаеми горива до 2045 г. в съответствие с националните цели в областта на опазването на климата. Шведската асоциация на корабособствениците обяви, че се е заела да разработи пътна карта за постигане на нулеви емисии на парникови газове в партньорство с правителствената инициатива „Швеция без изкопаеми горива“.

Корабоплаването е възлов сектор за скандинавската страна, но това очевидно не е оправдание индустрията да защитава употребата на изкопаеми горива. Напротив – самата индустрия настоява за прехода. Имайки правилните стимули, корабоплавателната индустрия може радикално да подобри ефективността си и да премине към нисковъглеродни биогорива или електроенергия, заявиха лидерите на бранша в статия във финансовия вестник Dagens Industri.

Национална цел за намаляване на емисиите от вътрешния морски транспорт със 70% до 2030 г., като част от пътя към нулеви нетни емисии през 2045 г., е “предизвикателна, но не и невъзможна“, пишат Рикард Енгстрьом и Сванте Акселсон.

Разработването и инсталирането на нисковъглеродно оборудване ще струва своята цена. Правителството обаче може да финансира иновациите в тази област и да подобри данъчната система в полза на нисковъглеродните технологии и практики.

Струва си да придобие конкурентно предимство, твърди статията, така че Швеция да „да покаже пътя” на глобалното корабоплаване.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*