AES и Mitsubishi “зареждат“ най-голямата батерия в Индия

AES и Mitsubishi Corporation пуснаха в експлоатация 10MW система за съхранение на енергия в индийския град Делхи. Литиево-йонната батерия е инсталирана в подстанцията Rohini на Tata Power Delhi Distribution Limited. Засега тя е най-голямата в страната инсталация от този вид.

Батерията ще помогне за управление на пиковите натоварвания на мрежата. Очаква се тя да осигури и гъвкавост и надеждност на системата, което ще бъде от полза за повече от два милиона потребители на енергия.

Системата за акумулиране на енергия с капацитет 10 мегаватчаса е притежание на AES и Mitsubishi Corporation. Тя използва технология, предоставена от Fluence – съвместно предприятие на AES и Siemens.

Индия цели да инсталира 225GW възобновяеми енергийни източници до 2022 година.

Според AES, съхранението на енергия чрез батерии осигурява гъвкавост, която е необходима за по-доброто интегриране на непостоянните по характер възобновяеми източници на енергия – такива като слънцето и вятъра. Това трябва да помогне за гарантиране на висококачествените доставки на енергия за потребителите.

“Съхранението на енергия в мрежов мащаб ще проправи пътя за спомагателни пазарни услуги, управление на качеството на електроенергията, ефективна интеграция на възобновяемите източници и управление на пиковите натоварвания в индийските мрежи,” коментира главният изпълнителен директор на Tata Power Правеер Сингха.

Снимка: AES

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*