Може ли нефтена платформа да стане плаващ хотел? Захранван с приливна енергия?!

Как може възобновяемата енергия да се интегрира по-лесно в жилищата и пространствата, които обитаваме? Един нестандартен отговор на този въпрос дойде тези дни от Южна Корея: нефтена платформа е на път да се превърне в плаващ хотел с морски фар, който се захранва от подводни турбини, добиващи енергия от приливите и отливите.

“Хотелът с фара” е проектиран за район край бреговете на Южна Корея, близо до остров Джеджу, който е достъпен само с лодка. Понастоящем във водата има плаваща петролна платформа. Тя обаче ще бъде преоборудвана и ще стане голяма платформа за фара и хотела. Самият дизайн е дело на Margot Krasojevic Architecture.

Дизайнът на хотела предполага многобройни обеми, изработени от многопластови алуминиеви повърхности и серия от секции, формирани чрез надуваеми мембрани Тези материали бяха избрани заради тяхната дълготрайност, както и заради факта, че са леки. В случай на авария или много силно вълнление секциите могат да разделят и плуват.

Обвита около основното ядро на конструкцията, серия от подводни турбини ще събира приливната енергия. Тъй като морската вода се блъска в повърхностите на платформата, турбините са проектирани да се въртят в съответствие с движението на вятъра и вълните, превръщайки кинетичната водна енергия в електричество. Според архитектите, турбините ще генерират достатъчно чиста енергия, за да захранват хотела и филтрите за обезсоляване на вода за сградата. Излишната енергия ще се съхранява, макар че архитектите не уточняват как точно.

Интериорът на хотела с фара ще има три основни секции – сектор със стаи за гости, фоайе и различни социални зони. Помещението на фара, което ще е в горната част на хотела, ще има стъклен фенер с френелови лещи, излъчвайки светлинни лъчи към морето. Пречупената светлина ще прониква в интериора на хотела, създавайки ярка, изпълнена със светлина атмосфера.

    

Снимки: Margot Krasojevic Architecture

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*