Nissan представи мобилната работилница на бъдещето за дърводелците

Мобилна работилница за професионалистите в дървообработването, която се захранва от соларна енергия и няма нужда от връзка с елеткропреносна мрежа – това е NV300, визията на Nissan за “работилницата на бъдещето”. Удивителният дизайн е резултат от сътрудничество между Nissan и британската фирма Studio Hardie. Ванът представлява напълно функционално мобилно студио за дървообработване, което може да бъде “откачено” от мрежата. Микробусът работи на слънчева енергия. Неговите дървообработващи инструменти се захранват от нулевоемисиен, водоустойчив енергиен пакет от рециклирани акумулатори от електромобили.

Представен на автомобилното изложение в Брюксел, проектът за микробуса е замислен да осигурява на обикновените занаятчии оптимална гъвкавост, за да могат да имат мобилно работно място, тоест да придвижват работилниците си където и когато е необходимо – по функционален и устойчив начин. Очаква се мобилната работилница да се появи на пазара през пролетта. Ванът ще се предлага в различни дължини и височини.

Светлото вътрешно пространство на микробуса се озарява от LED осветление. Вътре е сбъднатата мечта на дърводелеца: в стените са вградени „леки и здрави“ ниши с етажерки за инструменти, щипки, кутии, шкафове. Вратите също са оборудвани за оптимално съхранение на инструментите. Табуретка на колела се плъзга по метални релси за удобство по време на работа. Така подреден, интериорът позволява на дърводелците да използват преносимата работна маса дори и вътре във вана при лошо време.

„Решихме да създадем “решетка”, на която могат да се окачват бюра, стелажи и кутии; това даде на вътрешността силна и рационална форма,” казва основателят на студиото Уилям Харди. “… Идеята за съхранението на инструменти идва от годините работа на място, когато човек мисли как работи, кога и какъв инструмент иска да му е под ръка и къде точно. Ние често работим в различни части на страната и да имаш такава гъвкава работна среда, която можеш да използваш на място, е идеалното решение.”

Чрез фотоволтаични панели ванът може да работи само със слънчева енергия и да функционира изцяло без връзка с мрежата. Всички електроинструменти работят с акумулатор Energy Roam, който е нулевоемисиен и в с капацитет от 700 ватчаса. Това са рециклирани акумулатори от електрическите коли Nissan Leaf.

Изображения: Nissan

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*