Правят биоразградими прибори и посуда от авокадови костилки

Мексиканска компания е изобретила забележителен начин за рециклиране на костилките от авокадо. Biofase използва изхвърлените костилки, за да създава биоразградими прибори, посуда и сламки – полезни алтернативи в борбата срещу пластмасите за еднократна употреба и хранителните отпадъци.

Инженерът-биохимик Скот Мунгуя е създал Biofase през 2013 г. Компанията използва техника, която превръща отпадъците от авокадо в биопластмаса. Тя на свой ред може да се използва за направата на различни материали. Всички продукти, които компанията създава от костилките, са напълно биоразградими и се разграждат в рамките на 240 дена.

“Нашата фамилия биоразградими смоли могат да бъдат обработвани с всички конвенционални методи за пластмасово формоване,” обяснява Мунгуя.

Според EcoWatch, организацията обработва около 15 тона отпадъци от авокадо всеки ден. Дейността не само се оказва печеливша, но е полезна и за околната среда. Освен че продава биоразградимите прибори и сламки, фирмата предотвратява попадането на значителни количества селскостопански отпадъци на депата за боклук и във водните басейни.

Biofase твърди, че е единственият доставчик на биополимери в страната си. Компанията изнася своите биоразградими продукти за повече от 11 страни в Латинска Америка. Няколко вериги ресторанти поръчват прибори и сламки от Biofase, включително Chili’s Grill & Bar, Fiesta Americana и др.

Докато Biofase напредва с производството на биополимери, регулациите в страната навярно ще насърчат конкуренцията в тази област. Няколко общини в региона вече имат закони срещу пластмасите за еднократна употреба. Налице са повече от 15 закона на регионално и държавно ниво, които имат за цел да възпрепятстват употребата на пластмаси за еднократна употреба.

Биополимерите идват със своите недостатъци, но те са жизнеспособно решение на нарастващия проблем с пластмасовите отпадъци по света.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*