Руанда с национална програма за енергийната ефективност в охлаждането

Руанда стартира нова инициатива за устойчиво охлаждане, която цели да увеличи енергийната ефективност на разрастващия се енергиен сектор на страната. Като част от новия план Руанда се надява да подпомогне устойчивите практики на охлаждане за целите на съхранението на храни и охлаждането на закрити пространства, без да увеличава отделянето на парникови газове.

Новата инициатива, наречена “Национална стратегия за охлаждане на Руанда”, оценява текущите потребности от охлаждащи системи, както и перспективите за бъдещия пазар. Детайли не бяха оповестени, но стана ясно, че с новата си програма Руанда търси популяризирането на по-устойчиви методи, които да не използват големи количества електроенергия. Въвеждат се минимални стандарти за енергийна ефективност при охлаждането. Наред с това се създават и финансови инструменти за подпомагане на бизнеса, инвестиращ в чисто охлаждане.

В момента Руанда преживява най-бързия растеж на електроенергийния сектор в цяла Африка. Страната има 12 милиона души население. Затова възприемането на устойчиви практики е от голямо значение.

Всъщност страната беше една от първите, които забраниха употребата на найлонови торбички. Преди няколко години Руанда пък бе домакин на одписването нанов глобален договор, който доведе до изменение на Монреалския протокол. Инициативата регламентира намаляването на използването на някои химикали, които се използват широко в климатиците и хладилните камери.

Като част от националната си стратегия за охлаждане Руанда се надява да повиши енергийната ефективност чрез регулиране на това колко електроенергия може да се използва от съвременните климатици и хладилници. Страната също така планира да повиши осведомеността за устойчивите техники за охлаждане, включително естествена вентилация и засенчване.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*