Потвърдено: 2018 г. е четвъртата най-гореща година

2018 г. е четвъртата най-гореща година в историята, потвърдиха учени от Националната администрация по океаните и атмосферата (NOAA) на САЩ и НАСА. Те обявиха, че средната температура за отминалата година е била с 1,5 градуса Фаренхайт по-висока от средна за света.

Температурите през 2018 г. я правят четвъртата най-топла от всички години от 1880 г. насам. Анализът  поставя 2018 малко след най-горещите години: 2016, 2017 и 2015 г.

Повишаването на температурите на Земята засяга много повече от топлинния индекс. Глобалното затопляне повишава морското равнище, което застрашава крайбрежните градове. То поражда все по-екстремни климатични феномени, от които хората страдат: екстремни бури, мощни наводнения, опустошителни жеги и суши и др.

“2018 е изключително топла година като за “капак” на дългосрочната тенденция на глобално затопляне”, обясни Гавин Шмид от НАСА. “Въздействията на дългосрочното глобално затопляне вече се усещат – в крайбрежните наводнения, топлинните вълни, силните валежи и промените в екосистемите.”

Тъй като глобалното затопляне не показва никакви признаци на забавяне, учените смятат, че горещите температури са “новата норма”. Тази година се очаква да има и Ел Ниньо, което означава, че годината може да е дори по-гореща от миналата.

Ако въглеродните емисии не бъдат драстично намалени през следващото десетилетие, най-вероятно ще има поне още една рекордно знойна година в периода от днес до 2023 г.

Още по-обезпокоителен е фактът, че 18 от 19-те най-горещи години са отчетени в периода от 2001 г. насам.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*