Първата в света соларна пътническа кола идва на пазара догодина

Младата холандска фирма фирма Lightyear е готова да започне да доставя возило, което фирмата определя като първия в света комерсиален соларен електромобил. Той работи изцяло на слънчева енергия и има пробег до 800 км.

Идеята за електромобили, захранвани от вградени слънчеви клетки, набира скорост. Hyundai и Kia Motors например разработват електромобили със слънчеви покриви. Има и няколко състезания за соларни електромобили по света, но в тях участват предимно прототипи с нетърговска цел.

Lightyear се надява нейното возило да е първото от този вид, което се предлага като комерсиален модел – Lightyear One. Фирмата си сътрудничи с нидерландския партньор LeasePlan, за да предлага Lightyear One и на лизинг.

Колата със соларно захранване скоро ще бъде на разположение за резервиране през сайта на компанията, пише LeasePlan. “Това прави автомобила достъпен за по-широка корпоративна целева група”, аргументира се фирмата.

Екологичният автомобил ще се предлага в две модификации, с пробег 400 км. и 800 км. Той обаче няма да е никак евтин – цените започват от 119 000 евро, при това без данъците.

Lightyear One може да побере пет души и може да се зарежда по няколко начина: от слънчевата светлина чрез своите соларни клетки, от контакт в стандартната битова електрическа мрежа или на станция за зареждане на електромобили, включително и за бързо зареждане. Може да измине до 800 км. само на акумулатор. Вътре колата има електрически контакт за зареждане на телефони или таблети в движение.

Иновативният модел ще може да захранва със слънчева енергия и къщата на своя собственик.

Самата компания Lightyear е основана от ентусиасти – любители на соларните возила. Фирмата се радва на корпоративна подрепа от 2016 г. насам и вече няколко пъти е привлякла солидни инвестиции в подкрепа на разработката си.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*