Банки за развитие дават 38 млн. евро за украинска PV централа

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) си партнира с Черноморската банка за търговия и развитие (BSTDB), за да финансира нова слънчева фотоволтаична електроцентрала в Украйна, предоставяйки заедно заеми в размер на общо 19,1 милиона евро. Средствата ще бъдат отпуснати на проектантска компания Ingulets Energo 2 LLC за 57,6-мегаватова инсталация, планирана за региона на Югозападна Украйна. Очаква се тя да генерира 65 GWh годишно.

Парите от ЕБВР идват по програмата USELF-III (Програма за заемно финансиране за устойчива енергия в Украйна). Програмата започна през юли, заменяйки друга аналогична схема, която обаче подкрепяше предимно проекти за маломерни водноелектрически съоръжения. Сега заемите са насочени към други видове ВЕИ в страната. Механизмът USELF-III предвижда общо 250 млн. евро за сектора на възобновяемите енергийни източници в Украйна поради „нарастващия интерес от страна на големите международни разработчици да реализират по-големи проекти за възобновяеми енергийни източници“.

Украйна си е поставила цел да добива 11% от енергията си от възобновяеми източници до следващата година. В момента страната осъществява преход от метода на преференциалните изкупни тарифи за ВЕИ електричество към конкурентни търгове за закупуване на нови мощности за производство на възобновяема енергия. Страната е готова да проведе първите си търгове за слънчева енергия следващата година – за соларни проекти с капацитет над 10 MW и ветроенергийни проекти над 20 MW.

1 коментар

  1. Въпросът е колко от тях ще бъдат изпити от алкашите управници на Украйна?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*