Построиха център за данни във вятърна турбина в Германия

Уникален проект реализира японският технологичен гигант Fujitsu в Германия. Център за данни бе изграден във вятърна турбина. Това ще позволи на електрическата компания WestfalenWIND IT да предлага енергийно-ефективни и икономични облачни услуги на своите клиенти.

Наречена WindCORES, системата представлява център за данни за облачни услуги с почти нулеви емисии, изграден във вътрешността на вятърна турбина в Падерборн, Германия. Проектът е част от усилията на страната към преминаване към екологично чисти и устойчиви енергийни източници, като в същото време задоволи нарастващото търсене на облачни услуги, породено от дигитализацията на бизнеса.

Изграждането на центрове за данни във вятърните турбини има потенциала да неутрализира въглеродния отпечатък от високото им енергийно потребление, съобщиха от Fijitsu.

Проектиран и изграден съвместно с компаниите WestfalenWIND IT и Green IT, дейта центърът използва енергийно-ефективни сървъри Primergy, системи за съхранение Eternus, високоефективни AC-DC трансформатори, система за управление на енергийното потребление и последно поколение система за охлаждане.

В резултат, центърът за данни е не само с почти нулево потребление на конвенционална енергия, но е и изключително конкурентен по отношение на цените, предлагани на потребителите на облачни услуги. По този начин германският партньор на Fujitsu може да предлага услугите на т.нар. „зелен облак“.

Повечето центрове за данни в момента използват значително количество енергия от невъзобновяеми източници и дизелови генератори при прекъсване на захранването. Иновативното технологично решение на Fujitsu позволява на компаниите да доставят почти напълно екологично чисти услуги, подчерта Кристиан Хофмайстер, CIO на Green IT.

В много от вятърните турбини има достатъчно свободно пространство за технологична инфраструктура и там могат да се изграждат екологично чистите центрове за данни на бъдещето, коментира д-р Гунар Шомакер, съосновател на WestfalenWIND IT Group.

Снимка: Fujitsu

3 коментара

  1. От такъв малък реактор отработеното гориво няма да е много вероятно само няколкостотин килограма за целия живот на реактора, а и вероятно в бъдеще по-голямата част ще може да се използва като гориво за следващо поколение реактори. Малкият реактор може да работи години 24×7 без презареждане – има такива на подводници и ледоразбивачи, докат вятърните турбини работят само при достатъчно силен вятър и не прекалено силен. Вятърните турбини се амортизират и оставят огромно количество отпадъци включително смазки от редуктори, лагери и т.н, които са трудни за рециклиране.

  2. А нещо да кажеш за отработеното ядрено гориво? Какво ще го правим през следващите 100 000 години докато отделя радиация?

  3. Най-доброто решение е малък ядрен реактор с термоелектрически генератор евентуално магнитохидродинамичен генератор – така се осигурява 24×7 захранване на центъра за данни години напред при много висока надежност и разумна цена. Възможно е съвместяване на охлаждането на реактора и сървърите и така разходите намаляват още.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*