Китай изгражда орбитални слънчеви електроцентрали

В близките шест години Китай планира да пусне в орбита около Земята няколко слънчеви електроцентрали, а до средата на века да изгради подобна станция от гигаватов клас, съобщи Science and Technology Daily.

Изграждането на експериментална инсталация вече е започнало. Очаква се в периода от 2021 до 2025 г. да бъдат пуснати няколко малки и средни електростанции, които ще се използват за тестване на технологията.

Но още през 2030 г. Китай ще пристъпи към строителство на мегаватова орбитална слънчева електроцентрала, а до 2050 г. по план трябва да бъде готова първата гигаватова инсталация.

Станциите ще се разположат в орбита около Земята на височина 36 000 км. Отсъствието на атмосфера и начинът на разполагане на станциите ще позволят непрекъснато генериране на енергия, при това с по-голяма ефективност отколкото станциите на Земята.

Предаването на енергията към Земята ще става посредством лазери или с използване на микровълново излъчване. Към момента няма конкретни данни за ефективността на системата, но като се има предвид високата стойност на космическите проекти, трудно ще се постигне икономия.

Проблем, например, е масата на електростанциите. Според предварителните разчети, съоръжение от този вид ще тежи около 1000 тона. Китайските учени разглеждат възможността за изграждане на станциите директно в орбита с помощта на 3D принтери и роботи.

Графика: YouTube

3 коментара

  1. Скъпо струващия проект не е единствения проблем. Преносът на енергия от космоса до земята ще създаде нови проблеми за екосистемата. Меагаватов микровълнов лъч ще е абсолютно смътоносен за всичко което прелети през него! Този лъч, също като в микровълновата фурна ще загрява водната молекула от влагата във въздуха до стотици градуси, а поглъщането на енергията ще доведе до големи загуби и ниско КПД! Същото се отнася и ако се използват лазери. Магнетрон или лазер с такава мощност ще се нуждае от огромна енергия за охлаждане, която ще се взема познайте от къде… Ако този метод беше ефективен, САЩ нямаше да спрат програмата ИСО, която целеше да разположат мощни лазери в космоса за стрелба по наземни цели и балестични ракети. Единствения разумен и ефективен вариант е преносът на енергия да става по тънки и здрави графенови проводници, които да се спуснат от спътника на долу до земята.

  2. Това няма да обслужва граждански, а военни цели. Вероятно ще осигурява мощности за боен лазер в противовес на нарастващото превъзходство на САЩ в суб и орбиталното пространства. Тук целите няма да са зелени при цена на изстрелване от няколко хиляди долара за полезен товар. Изобщо не се преследва ефективност тук.

  3. Чудесно! Така се избягват загубите в атмосферата съответно ефективността ще е далеч по-висока – загубите при преминаване на слънчевата радиация през атмосферата са многократно по-големи отколкото тези при насочено предаване на енергия през нея с лъч.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*