Направиха веган маратонки от памук и царевични отпадъци

Кецове, направени от царевични отпадъци – това е най-новото попълнение в портфоиото на фирмата VEJA, която рекламира себе си като производител на “етични” маратонки. Наречени “Campo”, новите кецове са изработени без каквито и да е животински продукти, от биоразградима тъкан. Материалът е наречен C.W.L. Той е направен от промазано с восък платно, което се състои от 50% царевични отпадъци. “Campo” всъщност е първият път, когато се използва C.W.L. в модната индустрия.

Разработена от италианска фирма, C.W.L. е тъкан от органичен памук, покрит с полиуретан и “смола” от индустриални царевични отпадъци. На вид и на допит материалът наподобява кожа. Био-материалът обаче е екологичният заместител на кожата, казва VEJA. „От създаването на VEJA през 2005 г. ние винаги търсим нови, устойчиви и по-екологични суровини”, заяви фирмата в прессъобщение. “След пет години на научноизследователска и развойна дейност и много неуспехи в търсенето на екологичен заместител на кожата, най-накрая намерихме революционна материя.”

“Campo” се предлага в различни цветове. C.W.L. материалът е използван за горната част и страничните “панели”. Използвани са още рециклиран полиестер, направен от рециклирани пластмасови бутилки, както и “дива гума”, устойчиво добита от амазонската гора. Както при всички обувки на VEJA, маратонките “Campo” са етично изработени в Бразилия в района на Порто Алегре.

Пуснат тази година, новият модел “Campo” е алтернатива на кожените модели на VEJA. Четиридесет процента от моделите на VEJA за сезон пролет / лято 2019 са направени без употреба на животински продукти.

Снимки: Марио Симон Лофльор за VEJA

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*