Дизайнер създаде „пластмасови“ опаковки от водорасли

Опаковките за храни са се превърнали във важна цел за изследователите, съсредоточени върху устойчивостта и околната среда. Сред тях се нарежда и дизайнерката Маргарита Талеп, която е разработила алтернатива на пластмасата, базирана на… водорасли.

Предвид краткия жизнен цикъл на повечето опаковки, Талеп се замислила да създаде материал, който да може да запазва храна и други бързо развалящи се продукти, но бързо да се разгради в природата, когато попадне в потока отпадъци.

Агарът не е нещо ново в света на храните, тъй като обикновено се използва като хранителен сгъстител. Талеп обаче прави от него опаковки за храни, а за оцветяването използва ествествени багрила – най-вече от плодове и зеленчуци като цвекло, моркови, боровинки и лилаво зеле.

След като сместа от агар и другите съставки се загреят и объркат добре, сместа се охлажда – процес, който я превръща в гел. Така сместа се превръща в тънка пластмаса или се излива в матрици, за да се формова. Чрез манипулиране на съставките Талеп е създала твърд материал, който да се използва за кутиийки като тези, в които се подреждат бисквити.

Опаковките от водораси са за еднократна употреба, но се разграждат естествено в рамките на два до три месеца през топлите летни месеци, в зависимост от дебелината на материала. През по-студените зимни месеци материалът се разгражда малко по-бавно, с няколко седмици повече.

 

Снимки: Маргарита Талеп

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*