Искат от Франция да не превръща въглищните централи в такива на биомаса

Екологични групи подписаха отворено писмо, с което призоваха френското правителство да изключи разрешенията за преобразуване на електроцентралата Cordemais или други въглищни централи в такива, работещи на биомаса.

Писмото до френския министър на околната среда е подписано от 46 лица от 19 страни. Те настояват и четирите електроцентрали в страната, работещи с въглища, да бъдат затворени не по-късно от 2021 г. Сред подписалите писмото са международната организация „Приятели на Земята“, Глобалната коалиция за горите и организации от три от най-големите държави, произвеждащи дървесни пелети.

Групите предупреждават, че предложенията за преход на електроцентралите към биомаса не са съвместими с ангажимента на френското правителство да изпълни целта на Парижкото споразумение за климата, което е запазване на глобалното затопляне до 1.5 градуса.

Катя Гарсон от „Фърн“ – една от групите, които инициираха отвореното писмо, заяви: „За да превърне електроцентралата Cordemais в такава, работеща на биомаса, EDF почти сигурно ще трябва да внася големи количества дървесни пелети от региони…, където компаниите за пелети добиват материал от сеч из крайбрежните гори с висока степен на биоразнообразие и от превръщането на горите в стерилни насаждения от монокултури – или пък от страни…, където горите се скат много по-бързо, отколкото могат да се възстановяват. Това причинява необратими загуби на дивата природа и намалява на качеството на живот на общностите“.

Отвореното писмо посочва, че концепцията, че изгарянето на горската биомаса е въглеродно неутрално или нисковъглеродно, е развенчана от стотици учени.

Страните, подписали споразумението, считат, че проблемите на енергийната сигурност трябва да се решават чрез по-големи инвестиции в енергийната ефективност, както и във вятърна и слънчева енергия, а не чрез придържането към производството на високовъглеродна електроенергия.

1 коментар

  1. Необходими са базови мощности – не винаги духа достатъчно силен вятър, още по-рядко няма никакви облаци по небето.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*