Дронове повишават точността при преброяване на коали

Идеята да се използват дронове за преброяване и мониторинг на животни не е нова. В поредно изследване учени от Технологичния университет на Куинсленд, Австралия, използват точно такова устройство за по-точно преброяване на коалите, става ясно от публикация в сайта на учебното заведение.

Коалите често са скрити зад листата на дърветата. Затова е трудно да бъдат забелязани с обикновена камера. За да се справят с този проблем, учените са оборудвали безпилотния апарат за целите на изследването с инфрачервена камера.

По време на изпитанията дроновете са наблюдавали гориста местност, в която е имало коали с GPS етикети. Полетите са извършвани рано сутрин през студените месеци, когато температурната разлика между тялото на коала и околната среда е най-висока.

След всеки полет видеото, получено от дрона, е анализирано с помощта на специален алгоритъм и на тази база са определяни броят и местоположението на коалите. Точността на работа на системата е проверена чрез съпоставка с GPS координатите на коалите.

Оказва се, че преброяването на коали от въздуха е по-ефективно, отколкото с наземни проучвания. Учените твърдят, че обичайният метод за отчитане позволява да се идентифицират средно 70% коалите в дадена област, докато при използване на дронове този показател нараства до 86%.

Термовизионните камери отркиват коалите там, където обикновената камера не може да ги забележи.

В допълнение, използването на безпилотни летателни апарати за преброяване на коалите е по-бързо и по-евтино. Изследователите вярват, че подход, който съчетава използване на дронове във въздуха и хора на земята – в зависимост от ситуацията – може да бъде най-ефективният начин за оценка на броя на коалите в бъдеще.

Снимки: Queensland University of Technology

1 коментар

  1. Здравейте и Честит 8ми Март дами!
    По въпроса за броенето на животните с дронове: на този етап е 1000 пъти по важно да модифицирате няколко десетки дрона за засаждане на дървета и както е доказано, че има дронове, които в момента могат да садят по няколкостотин хиляди дървета!!
    Ако има гора ще има хабитат, ако няма гора ще броите листни въшки – ако има…
    По добре да решаваме глобално ситуацията с природата, отколкото да се правим на праведни и да броим „молекулите кислород“ в ефира.
    Поздрави и лек петък!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*