57% спад на добива на маслини в Италия заради промените в климата

Италия е изправена пред сериозна криза зради изменението на климата, тъй като реколтата от маслини в страната продължава да намалява. Производството на маслини в Италия е отбелязало 57% спад миналата година. Според водещ климатолог, екстремните климатични условия са причина за недостига на полезния плод.

Фермите за маслини в Италия бяха опустошени от събития, свързани с метеорологичните условия, през миналата година. Имаше обилни валежи, непредсказуеми студове, суши и силни ветрове. Всички тези събития съвпадат с това, което климатолозите предвиждат от години като резултат от глобалното затопляне.

“Съществуват ясни модели, които наблюдаваме – те сочат към тези крайни метеорологични условия като основни причини за [по-ниската] производителност при храните”, обясни професор Рикардо Валентини. Така например температурите под нулата не са често срещани в Италия. Крайностикатотях обаче отдавна са предсказани чрез моделиране на изменението на климата, посочи Валентини. Изследванията на панела на ООН по изменението на климата също предвиждат подобни метеорологични модели и казват, че най-лошото тепърва предстои.

Когато става дума за маслиновите дървета, всяка внезапна промяна на температурата може да има опустошителен ефект върху реколтата. Един-два дена на ниски температури могат да навредят на дърветата и тяхното развитие. След като са преживели екстремни метеорологични условия, маслиновите дървета ниикога не се възстановяват напълно и са по-податливи на заразяване с болести и вредители.

Като цяло температурите в Италия и околностите на Средиземно море са се увеличили с около 1,4 градуса през изминалия век. Валежите пък са намалели с невероятните 2,5 процента. Промените във времето костват на страната над 1 млрд. долара във вид на загуби при производството на маслини. Различни държавни служители се опитват да намерят с жизнеспособно решение, но всеоще немогат да предложат каквото и да е на фермерите в региона.

Италия не е единствената страна производител на маслини, засегната от промените във времето. Европейската комисия наскоро прогнозира, че маслиновата реколта в Португалия ще спадне с около 20% през следващата година. Гърция ще понесе още по-голям удар със спад от около 42%. Всички признаци сочат постоянно нарастващ проблем за европейските страни, които произвеждат маслини, тъй като справянето с изменението на климата се оказва сложен въпрос.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*