Франция готви нов, „по-амбициозен“ закон за климата и енергията

Проектът на нов закон за енергетиката и климата ще бъде представен днес пред министрите от правителството на Франция. Той бе отложен по-рано, за да може да бъде преработен и допълнен с по-амбициозни екологични цели, съобщиха от офиса на президента Емануел Макрон.

Предложенията в по-ранната му версия бяха критикувани от активистите по опазване на климата и от икономисти, че са прекалено неясни по отношение на някои цели, включително целта Франция да стане „въглеродно неутрална“ до 2050 г.

Макрон се опитва да поеме водеща роля на световната сцена на борбата с климатичните промени. Някои от плановете мукато предложението за повишаване на данъците върху горивата, предизвикаха негативна реакция сред избирателите и доведоха до вълна от протести. Макрон обаче обеща да продължи с екологичните политики, като същевременно се опитва да балансира този натиск с мерки за подпомагане на домакинствата с ниски доходи.

Новият законопроект има за цел да създаде широка рамка за климатичните цели, поставяйки основите за последващи, по-точни ангажименти, включително за това как Франция ще намали зависимостта си от ядрената енергия. Преработеният законопроект ще включва по-подробен обзор на целта на Франция за намаляване на парниковите газове.

След днешното представяне законопроектът трябва да мине през долната камара на парламента, за да бъде разгледан от депутатите през юни, добави кабинетът на президента.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*