Светът почита жертвите на аварията във Фукушима

Едно от трите трагични събития, чиито жертви светът почита днес, е аварията в японската атомна електроцентрала във Фукушима.

Цяла Япония отбелязва днес с минута мълчание и религиозни церемонии осмата годишнина от земетресението с магнитуд 9 и от последвалото го катастрофално цунами в префектура Фукушима, станали на 11 март 2011 г. предаде БТА. Стихията отне живота на 18 500 души. Повечето от половината от тях бяха жители на Мияги.

Двете бедствия предизвикаха ядрената катастрофа в атомната централа Фукушима, която се приема за една от двете най-тежки в атомната енергетика, наред с аварията в Чернобил през 1986 г. След събитията във Фукшимапо целия свят започнаха тестове на системите за аварийно реагиране в електроцентралите, а Германия официално обяви, че поема по пътя на изключването на своите АЕЦ.

Преди броени дни за първи път стана ясно в какъв вид е ядреното гориво, разпиляно в стопените реактори на някогашната електроцентрала. Робот с дистанционно управление успя да повдигне късове от материала. Това събитие ще позволи проектирането на програмата за почистване на отломките от някогашната АЕЦ, което на свой ред ще отнеме няколко години.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*