Британците обмислят забрана колите да работят на празен ход край училища

Трябва да бъде забранено автомобилите да работят на празен ход близо до училищата и в задръстванията. Ограничението следва да бъде наложено в цяла Великобритания като част от набор от мерки, препоръчани от правителствената Агенция по общественото здраве (АОЗ).

До 40 000 души умират всяка година от замърсяването на въздуха, според доклад на британската АОЗ. Затова докладът очертава поредица от препоръки за подобряване на качеството на въздуха. Една от забележителните сред тях е забраната колите да работят на празен ход близо до училищни врати. Наред с това са предвидени мерки за промотиране на специални атомобилни ленти за споделено пътуване и осигуряване на приоритетен паркинг за електрически автомобили. Всичко това ще изисква също така да се налагат такси за задръствания в стила на Лондон из градовете във Великобритания.

„Ние трябва да спрем да стоим с колите, работещи на празен ход, пред училищата,“ коментира проф. Пол Косфорд, директор по здравеопазването и медицински директор на АОЗ. „Трябва да направим така, че децата ни да ходят пеш или да карат колело до училище. И трябва да се погрижим училищата да работят с родителите заедно, за да направят възмона тази промяна“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*