Ученическата стачка за климата набира скорост по цял свят

Ученици от всички краища на света ще пропуснат училище на 15 март, за да демонстрират срещу изменението на климата по примера на шведската ученичка Грета Тунберг, чиято седмична „училищна стачка за климата” набра скорост из много страни.

15-годишна тогава, Тунбърг започна да кара колелото си до парламента миналия август, заемайки място на паважа пред сградата на Парламента в Стокхолм със своя плакат, на който пише “училищна стачка за климата”. Оттогава досега хиляди ученици по цял свят последваха идеята. Новосформираните младежк организации призовават за безпрецедентна стачка в петък, 15 март. Очаква се в нея да се включат ученици от повече от 40 страни.

„Мисля, че това движение е много важно. То не само осведомява хората и ги кара да говорят за него повече, но показва на онези, които са на власт, че това е най-важното нещо сега“, каза Тунберг в интервю оред Ройтерс.

Тунберг има почти 250 000 последователи в Twitter. Речта й на TEDx относно промените в климата събра повече от 1,2 милиона мнения. Миналият месец Тунберг се присъедини към протестите в Белгия, където спечели обещанието на Европейския съюз да похарчи милиарди евро за борба с изменението на климата.

Тунберг казва, че иска Швеция да се придържа към Парижкото споразумение, част от Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата. „Казах, че ще продължа да стачкувам всеки петък, докато Швеция не се приведе в съответствие с Парижкото споразумение“, каза тя. „Това може да отнеме няколко години и аз просто ще се опитам да бъда търпелива“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*