Град в Австралия въведе „дървесна такса“ за всяко отрязано дърво

Нова такса ще попълва специален фонд за постиганен а по-висок процент на градско озеленяване в Съвета Жорж Ривър, Австралия. Таксата ще се плаща за всяко дърво, което се налага да бъде отрязано – най-вече във връзка със строителството на нови сгради. Тя е регламентирана в междинната Политика за управление на дърветата на Съвета Жорж Ривър. Крайната задача е тя да увеличи покритието на града с дървета.

Кметът Кевин Грийн заяви, че измененията в тази политика ще формират „всеобхватна политика за опазването, подобряването и управлението на дърветата в частните и обществени територии“ в района. „След неотдавнашното публично представяне на политиката за управление на дърветата, Съветът одобри изложения график на таксите и налозите, включително депозит „дърво на улицата“, който трябва да гарантира защитата на дърветата на обществена земя. Това ще се изисква, когато се строи обект в съседство,“ каза Грийн.

Първоначално компенсационната такса за разходите за отсичане на дърво е определена на 2250 долара за дърво.

„Тази такса ще се прилага за дървета в частна собственост, за които се изисква да бъдат премахнати след задълбочена оценка или в резултат на одобрение на Заявление за строителство или Разрешение за [премахване на] дърво“, посочи кметът. „Кандидатът ще отговаря за финансирането на премахването на уличните дървета, както и за разходите за засаждане, прихващане и поддържане на заместващите дървета до достигането на тяхната зрелост“.

Съветът вярва, че въпросните такси ще насърчат запазването на зрелите, възрастни дървета на местата, където се вдигат нови строежи.

В дългосрочен план тази политика трябва да доведе до увеличаване на дървесното покритие в градска среда до 40% в срок до 2038 г. Тов е част от местната Стратегия за градска гора, която ще бъде пряко финансирана от таксите, приети с новата регулация.

1 коментар

  1. Пожелания скоро и в София и България!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*