Goldman Sachs: Мащабните соларни системи ще се радват на двуцифрен растеж

Соларните инсталации от комунален клас ще бележат двуцифрен ръст в световен мащаб през 2019 и 2020 г. Фактор за това ще е разширяването на този пазар в САЩ, Европа, Близкия изток и Китай. Това заяви американската банка Goldman Sachs в четвъртък.

Слънчевата енергия е най-бързо разрастващият се източник на електроенергия. Тя бързо “изяжда” пазарен дял от изкопаемите горива като въглищата и природния газ. Причината е фактът, че правителства и частни компании все по-често въвеждат амбициозни цели за преход към чиста енергия.

“Очакваме комбинацията от по-ниски разходи за слънчевата енергия и благоприятната политическа подкрепа да осигури многогодишна “писта” за възхода на мащабните проекти от комунален клас, което ще доведе до значителен ръст на пазара,” заяви инвестиционната банка на САЩ.

Goldman заяви, че очаква слънчевите инсталации от комунален клас по целия свят да достигнат 108 гигавата (GW) през 2019 г., което е с 12% повече от предходната година, а след това ще нараснат с още 10% през 2020 г. до 119 GW. За 2021 и 2022 г. банката очаква глобалният им капацитет да достигне 129 GW и 135 GW.

Ако към сметката се добавят и маломерните соларни инсталации върху жилища, повечето анализатори очакват слънчевата енергия в глобален мащаб да достигне 600 GW.

„Очакваме някои от най-силните темпове на растеж да се реализират в ключови региони като САЩ, Европа и Близкия изток. В Китай се очертава възход, след като търсенето се стабилизира през последните месеци след срива през последната част на 2018 г.”, добави банката.

Принос за бързото разпространение на системите за слънчева енергия в последно време има и резкият спад на цените на панелите през последните години. Те поевтиняха до около 0,36 цента на ват в САЩ, според Wood Mackenzie. За сравнеие, през 1980-те цената беше окло 70 долара на ват.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*