PureCycle прави „чиста суровина“ от рециклиран полипропилен

Американската фирма за рециклиране PureCycle Technologies сключи две нови партньорства с хранителния гигант Nestlé и световния индустриален производител Milliken & Company, стремейки се да ускори внедряването на своя “революционен” метод за рециклиране на пластмаси. Патентованият процес на рециклиране отделя цветовете, миризмите и други “замърсители” от отпадъчните пластмаси. Така крайният резултат е „чиста суровина“, обясни PureCycle Technologies.

Фирмата в момента изгражда първото си съоръжение в Охайо, САЩ, където ще рециклира по 5400 тона полипропилен всяка година. От нея ще произвежда 4 800 тона чиста суровина. Тя ще се използва за производството на нови продукти като опаковки за храни и напитки, автомобилен интериор и домашно обзавеждане.

PureCycle каза, че партньорствата с Nestlé и Milliken & Company ще спомогнат за по-нататъшното ускоряване на проекта й за предоставяне на първия в света “чист рециклиран полипропилен”.

Като цяло доста малка част от полипропиленовата пластмаса се рециклира по света. По-широко разпространено е рециклирането на другия масов вид пластмаса – полиетилен терефталат (PET), който се използва за производство на продукти като пластмасови бутилки, обясниха от PureCycle. Затова целта на фирмата е да превърне “отпадъчния полипропилен във висококачествен, рециклиран материал”, за който тя се надява да бъде “широко достъпен за закупуване в промишлеността”.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*