Кирпичени тухли и дърво оформят прелестна нисковъглеродна вила в Чианг Май

Забележителна, прелестна и нисковъглеродна, тази вила в Чианг Май съчетава елементи от традиционната тайландска архитектура с екологосъобразни строителни практики и съвременни удобства, типични за 21-ви век. Разположена в планините на северен Тайланд, къщата на име „вила от земя и дърво“ е построена предимно от местни природни материали. Оформена е от кирпичеи тухли и дървени греди, които са открити и видими навсякъде. В допълнение към планинските гледки, които разкрива, домът се любува не красотата на между овощни градини и оризови полета – всички рамкирани като картини.

Къщата се простира на почти 7500 квадратни метра. Обширната резиденция служи като семеен дом за двойка и трите им деца. Основната къща представлява П-образна структура, ориентирана на север, с четири спални, подредени в крилото, кото гледа на изток. Дневна, трапезария, кухнята и килер – всички в пространство с отворен план – са разположени в южната част на сградата. Сгъваеми стъклени врати с височина от пода до тавана отварят дневната и трапезарията към открит плувен басейн.

В западното крило има зона за развлечения. Има още малък домашен офис и малка галерия на втория етаж. Къщата за гости с веранда за гледки към залеза е в непосредствена близост до основната къща.

За да отговаря на нуждата от съвременни удобства на живот, резиденцията е оборудвана с климатик в частното крило. Въпреки това къщата разчита единствено на естествена вентилация за жилищните зони. Големите прозорци позволяват кръстосана вентилация, а горещият въздух бива прогонван благодарение на повдигнатия покрив – вдъхновен от местната народна архитектура.

Дебелите стени са изградени от кирпичени тухли, сместа за които включва местна глина, пясък и бамбукови стърготини. Така стените осигуряват топлоизолация. Външността им е покрита с водоустойчива смес от вар и фин глина.

От бамбук от местен произход са изградени навес, плевня и входна врата. За подови настилки са използвани естествени каменни плочи.

„Клиентът търсеше модерна интерпретация на използването на естествени материали“, обясниха архитектите от Chiangmai Life Architects. „Кирпиченитестени, комбинирани с дървени покривни конструкции, са проектирани така, че да направят тази резиденция от земя и дърво едновременно функционална като модерен семеен дом и в същото време екологична – кармонираща с околната среда и пейзажа“.

      Снимки: Алберто Коси за Chiangmai Life Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*