Правят биоразградими еко-пластмаси от остатъци от омари

Четирима студенти по дизайн от Кралския колеж по изкуствата и Империал Колидж са създали биоразградима и рециклируема биопластмаса, използвайки необичайна суровина – отпадъци от омари. В инициативата, наречена Shellworks, екипът е разработил нови производствени машини, за да произвежда нещо, което се смята за устойчив заместител на пластмасите за еднократна употреба. Биопластмасата е изключително гъвкава и може да се регулира на дебелина, прозрачност, гъвкавост и твърдост, за да се създават разнообразни биоразградими вещи.

Най-важната съставка в биопластмасата на Shellworks е хитозанът – вторият най-разпространен в света биополимер, естествено намиращ се в екзоскелетите на ракообразни и насекоми. Екипът е решил да създаде маломерен „екстрактор” за хитозан. Наред с него тимът е проектирал и други три машини за производство – една, която прави 3D форми, една, която чрез пара и вакуум формова материала и една, която прави плоски листове. Изработваните чрез тези машини биоразградими опаковки варират ит антибактериални блистерни опаковки за таблетки до самоосаждащи саксии за растения.

 

От самото начало възможността за рециклиране на продуктите е водещ принцип за младежите от Shellworks. Затова екипът се е постарал да избягва различните видове полимерни добавки по време на своите експерименти и открил, че свойствата на биопластмасата могат да се регулират чрез манипулиране на съотношенията на основните съставки. Силно гъвкавият и рециклируем материал може лесно да се превърне в твърд и обратно в пластичен материал, бидейки естествен, не замърсяващ тор в края на жизнения си цикъл.

Снимки: Shellworks

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*