500 училища в Палестина ще се сдобият с фотоволтаици по покривите

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Палестинският инвестиционен фонд (ПИФ) подписаха споразумение за заем на стойност 18 млн. долара за финансиране на инсталирането на фотоволтаични системи на покривите на 500 държавни училища на Западния бряг. Инвестицията е част от Инициативата за икономическа устойчивост (ИИУ). Очаква се фотоволтаиците да генерират чиста енергия, достатъчна за захранването на повече от 16 000 къщи на Западния бряг.

Финансирането от ЕИБ ще бъде използвано за инсталиране на PV панели на покриви с общ капацитет от 35 MW на покривите на 500 училища, намиращи се из Западния бряг и Източен Йерусалим. Massader – дружество, което е изцяло собственост на ПИФ, ще реализира проекта. Компанията ще използва произвежданата електроенергия от покривите електроцентрали, за електрозахранванеи на самите училища, което ще е безплатно за тях. Излишната електроенергия ще се продава при конкурентни цени на четирите електроразпределителни дружества, работещи на Западния бряг и Източен Йерусалим.

Наред с икономическия ефект инициативата ще има и образователна роля. Министерството на образованието, което ще ползва електричество за съответните подопечни училища, очаква проектът да повиши осведомеността на децата относно изменението на климата и ползите от възобновяемата енергия като източник на устойчиво електричество.

Проектът е част от програмата на ЕИБ за външно кредитиране в посока развитие на социалната и икономическата инфраструктура и смекчаване на изменението на климата. Очаква се инсталирането на фотоволтаиците по покривите на палестинските училища да доведе до относителни икономии на емисии, оценени на 31000 тона CO2 еквивалент годишно.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*