Перовскитните клетки работят идеално… в космоса

Големите площи с перовскитни соларни клетки работят безпроблемно и продължително, когато се намират на 35 километра над земята, отколкото на приземно ниво, установили са учените от Пекинския университет след роведен експеримент. Изследователите тествали стабилността на устройствата, като ги изпратили на височина от 35 километра над автономната област Вътрешна Монголия, използвайки балони за летене на висока надморска височина. Изследвани били няколко различни вида перовскити.

Учените твърдят, че стабилността на клетките не е компрометирана, тъй като двата основни източника на стрес за технологията – кислород и влажност – почти не съществуват в почти космическото пространство.

Изследваните перовскитови клетъчни устройства, според изследователите, са запазили 95,19% от своята първоначална ефективност на преобразуване на светлината в електроенергия мощността по време на теста при осветление AM0. Учените твърдят, че експериментът не само проправя пътя за космическо приложение на перовскитните клетки, но и хвърля повече светлина върху това как бъдещите „конвенционални” слънчеви клетки от този вид могат да достигнат по-голяма стабилност.

Стабилността е основният проблем, който пречи на масовизирането на соларните клетки на база перовскит. Справянето с този проблем е обект на работа на учени от цял свят – от университетите в Оксфорд, Кеймбридж, Съри и Пекин, южнокорейския Национален институт за наука и технологии, Корейския институт за енергийни изследвания, Швейцарската Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, немския Технологичен институт в Карлсруе, британския Университет в Портсмут и Техническия университет в Каунас, Литва.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*