Уелс иска да мине на 100% възобновяема енергия до 2035 година

възобновяема енергия

Уелс може да премине към 100% електроенергия от възобновяеми източници до 2035 г., като създаде над 20 000 работни места. Наред с всичко това ще осигури икономически тласък за страната на стойност около 7,4 милиарда лири.

Това е основният извод от нов доклад, публикуван миналата седмица от Института по вътрешните въпроси в Уелс като част от проекта Re-Energizing Wales. Докладът твърди, че възобновяемите източници могат да играят централна роля в икономическото бъдеще на страната.

Докладът предвижда план от 10 точки за ускоряване на инвестициите в чиста енергия и енергийна ефективност в Уелс. По-конкретно той предлага подобрения на енергийната ефективност за 870 000 жилища, разгръщане на соларни системи с мощност от 2,6 GW, други 2,5 GW наземни ветроенергийни системи, 1,7 GW офшорни вятърни централи и 4 GW морски и плаващи вятърни турбини. В крайна сметка анализът сочи, че до 2035 г. Уелс може да има малко над 11 GW от възобновяеми енергийни мощности, доставящи 7,4 милиарда евро брутна добавена стойност в цялата икономика.

Планът призовава и за редица политически интервенции в Уелс, които да помогнат за отключване на по-нататъшните инвестиции във възобновяеми източници. Например, предлага се 12 до 18 месеца целенасочено финансиране за нисковъглеродни проекти, промени в правилата за планиране на земеползването, разработване на координиран план за декарбонизация на транспорта. Документът призовава и за увеличаване на инвестициите в развитие на зелени умения и изискване новите проекти с капацитет над 5 МW да имат между 5% и 33% местна или общностна собственост.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*