Литият и кобалтът поевтинели с 30%, задава се повратен момент за е-колите

Цените на „суровите“ литий и кобалт са спаднали с 30% от началото на годината. Това би могло да окаже разтърсващо въздействие върху производството на електромобили и да доведе до изравняване на цените им с тези на „конвенционалните“ автомобили много по-рано, отколкото се смяташе преди.

Платформата за инвестиционни анализи Zerohedge съобщи, че цените на лития и кобалта в глобален мащаб са спаднали с 30% от началото на годината. Подобно развитие определено е в противоречие с това, което много инвеститори очакваха. Продажбите на електромобили се увеличават по целия свят, коато особено силен ръст се наблюдава в Китай и САЩ. Затова прогнозите бяха, че литият и кобалтът само ще поскъпват.

В опит да се противопоставят на по-ниските обеми на добив на литий от ДР Конго, операторите на рудници в световен мащаб увеличиха продукцията си. Така се стигна до положението, при което световните цени намаляват, а „нормализиране“ на пазара не се очертава в скоро време.

Подобно развитие на събитията може да има значително въздействие, смята Франческо Вентурини, главен изпълнителен директор на Enel X, в коемтар пред Zerohedge. Бързото спадане на цените на суровините, свързани с технологиите за съхранение на енергия и електромобилите, може да означава, че се задава повратен момент в индустрията. Спред Вентурини, случващото се е подобно на това, което фотоволтаичната индустрия преживя около 2010 г. Оттогава насам цените на фотоволтаичните системи са спаднали с 84%, каза той. Цените на поликристалния силиций рязко спаднаха от 450 долара за килограм през 2008 г. до 70 долара за килограм през 2009 г. Скоро след това фотоволтаиците направиха същинско нашествие в глобалната индустрия.

„Значителното намаление на цените на лития и кобалта през последните месеци се дължи на поредица от събития: 1. перспектива за липса на предлагане, 2. покачване на цените, 3. увеличаване на производството на мините, 4. свръхпредлагане. Сега вече няма опасения за недостиг. Очаква се спадът на цените на литий и кобалт … да продължи и през 2019 г.,“ прогнозира специалистът.

Според експерта, поради намаляването на цените паритетът на цените на електромобилите и конвенционалните превозни средства може да настъпи още през 2025 г. Въпреки че вярва, че сегашното развитие на цените като цяло е двигател за пазара на електромобили, той нe изключва вероятността да се появи нов материал за батерии в близко бъдеще. Тъй като производителите на е-автомобили са готови да похарчат 300 милиарда долара за електрификация на колите през следващите пет до десет години, лесно може да се появат нови акумулаторни технологии на световната сцена.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*