Търговска верига в САЩ прекратява продажбите на препарати с глифозат

Голяма американска верига за търговия на дребно обяви, че прекратява продажбите на препарата за растителна защита Раундъп. Costco ще изтегли от своите рафтове и складове препарата на база глифозат. Решението бе взето, след като „Moms Across America“ – американска гражданска организация – проведе мащабна кампания за прекратяване на употребата на препаратите на база канцерогенното вещество глифозат. Те събраха над 89 хиляди подписа с молба за спиране на продажбите на Рауднъп и изпратиха подписката до три големи вериги за продажби на дребно – Home Depot, Lowe’s и Costco.

За Раундъп и всички останали препарати на база глифозат вече е известно, че са свързани с развитието на не-Ходжкинов лимфом.

Costco е търговска верига, отдавна известна с подкрепата си за биологично земеделие и предлагането на органични храни в магазините си. Оттам са преценили, че прекратяването на продажбите на Раундъп и всички хербициди на база глифозат е правилна стъпка, но даже са отишли и една крачка по-нататък: търговската верига работи по намирането на „ефективни органични алтернативи“, които да предложи.

След тази значима победа „Moms Across America“ се надява и другите големи търговци на дребно, като Home Depot и Lowe’s Improvement Center, да се присъединят към забраната на продажба на хербицидите с глифозат. Активистката група се стреми да продължи да образова обществеността за опасностите от глифозата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*