Търсенето на енергия нараснало „извънредно“

Търсенето на енергия в глобален мащаб е нараснало с 2,3% през 2018 г., отчете Международната агенция по енергетиката (МАЕ). Увеличението е почти двойно спрямо средния растеж от 2010 г. насам. Основните фактори са силната световна икономика и по-голямата потребност от отопление и охлаждане в някои части на света.

„През 2018 г. наблюдаваме извънредно увеличение на глобалното търсене на енергия, което нараства с най-бързи темпове през това десетилетие“, заяви Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ. „Миналата година може да се смята за още една златна година за газта … но въпреки силния ръст на възобновяемите източници, глобалните емисии на CO2 продължават да нарастват. Това още веднъж показва, че са необходими по-спешни действия на всички фронтове“, добави той.

Съединените щати и Индия са държавите с най-силно увеличение на потреблението на енергия. Заедно те съставляват близо 70% от увеличението на търсенето на енергия.

Глобалното търсене на газ се е увеличило с най-бързия си темп от 2010 г. насам. То е с 4,6% повече в сравнение с предхдната година. Обяснението на МАЕ е, че по-голямото търсене е заради преминаването от въглища към газ.

Търсенето на енергия от възобновяеми източници е нараснало с 4%, но използването на възобновяеми източници трябва да се разшири много по-бързо, за да отговори на дългосрочните цели за опазване на климата, се казва в доклада.

Търсенето на петрол се е увеличило с 1,3% през 2018 г., докато потреблението на въглища е нараснало с 0,7%, тъй като по-голямото търсене в Азия изпреварва спада навсякъде другаде.

„Преходът от въглища към газ е предотвратил търсенето на почти 60 милиона тона въглища. Преминаването към газ, който е по-малко въглероден интензивен, е спомогнало за спестяването на 95 милиона тона емисии на CO2“, се казва в доклада на МАЕ. „Без този преход от въглища към газ увеличаването на емисиите би било повече от 15% по-голямо“, добави той.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*